Activiteiten

Op deze pagina zullen wij maandelijks een kort verslag uitbrengen van alle activiteiten die hebben plaatsgevonden of van start zijn gegaan. Het archief van voorgaande jaren kunt u onderaan de website vinden.

Kindermuziekfeest

De zomervakantie is weer voorbij. Dat betekent dat er weer gewerkt gaat worden. Voor de aanjagers van Stichting Muziek Opmeer, alle vrijwilligers en andere betrokkenen is het tijd voor de laatste puntjes op de i voor de organisatie van het Kindermuziekfeest. Dit festival voor kinderen van 0 t/m 12 jaar uit de gemeente Opmeer zal op 29 september van 11:00 tot 15:00 in Aartswoud gaan plaatsvinden. Er zullen veel concerten en workshops worden gegeven. In de komende weken kunnen alle kinderen op de basisscholen en kinderdagopvangorganisaties in Opmeer een uitgebreide folder verwachten, met een uitgebreide programma omschrijving. Tickets kunnen via de button ‘Kindermuziekfeest’ op deze website gekocht worden voor €7,50 per stuk (voor 1 kind, inclusief 2 begeleiders). We hopen jullie allemaal te zien!

Kinderdorp

Op woensdag 21 augustus hadden alle deelnemers van Kinderdorp 2019 even pauze van het timmeren. Joey en Rens van SpijkerBoer Percussion Workshops waren namelijk op het terrein! Zij gaven aan alle kinderen een workshop ‘bodypercussie’. Hierbij gebruikten zij helemaal geen instrumenten, maar maakten toch te gekke muziek. Door hun lichaam te gebruiken, te stampen en te klappen wisten zij een beat te creeëren. Het was een ontzettend leuk feestje en een mooie afwisseling!

Zomeracademie

Vandaag volop feest op Camping de Gouw met de Zomeracademie! Al van verre kon je ze horen: de enthousiastelingen die, ondanks de hitte, meededen met de djembe workshop. Deze werd gegeven door SpijkerBoer percussie workshops. Morgen organiseren we nog een Muziek Op Schoot workshop voor de kleintjes en dan zit het er alweer op! Iedereen nog veel plezier gewenst!

DJ workshop Jimpy Play

Op dinsdag 16 juli werd in samenwerking met BSO Jimpy Play een DJ workshop georganiseerd. Hierbij leerden de kinderen wat het ‘DJ zijn’ nu precies inhoudt. Ze leerden hoe alle knopjes werkten, mochten ervaren wat wel en niet goed werkt, leerden wat alle woorden betekenden en deden aan het einde een muziekquiz. Ook zat er een stukje geschiedenis van de muziek in verwerkt en leerden ze waar de letter ‘DJ’ nu eigenlijk voor stonden. Natuurlijk waren ze vooral lekker veel zelf aan de slag! Veel kinderen konden niet stil blijven staan en een enkeling gaf na de workshop zelfs aan DJ te willen worden! Een feestje aan het einde kon natuurlijk niet ontbreken!

Kindermuziekfeest

De voorbereidingen voor het Kindermuziekfeest zijn in volle gang en vorderen gestaag. Inmiddels zijn alle locaties vastgelegd, hebben we de programmering rond en zijn alle flyers verspreid in de gemeente Opmeer. Op deze website onder het kopje ‘Kindermuziekfeest’ kunt u alle benodigde informatie vinden. Ook vindt u hier een klein voorproefje van het programma en uiteraard kunnen tickets hier besteld worden. Op onze Facebookpagina maken wij iedere week een nieuw onderdeel van het programma bekend. Wij hopen u te zien op 29 september!

Afsluiting Muziek op Schoot

Op maandag 24 juni vond de afsluiting van de Muziek op Schoot lessen plaats. Vanaf september dit schooljaar hebben sommige groepen van kinderdagopvang organisaties Berend Botje en Smallsteps weer Muziek op Schoot lessen mogen volgen. De lessen werden verzorgd door muziekdocente Elma Nowak en zijn nu al voor het tweede schooljaar achter elkaar georganiseerd, in samenwerking met Stichting Muziek Opmeer. Gezamenlijk was er een optreden om de lessen op een passende manier af te sluiten. Om 10:15 waren alle kindjes aanwezig in de bibliotheek van Opmeer en dat waren er best veel! Er waren ook ouders, opa’s en oma’s om te kijken en luisteren wat hun kind(eren) allemaal lieten zien en horen. Er werd veel gezongen, muziek gemaakt en gedanst. De kinderen mochten bewegen op muziek van een kikker, paard, tijger en vogel. Ook voerden de kinderen een ritmisch stuk uit door middel van bodypercussie. Daarnaast mochten zij het beertje toezingen en toedekken met dekentjes. Het plezier van kinderen, publiek en muziekdocente spatte er vanaf. Wat een succes! Wij willen Berend Botje, Smallsteps en de bibliotheek van Opmeer bedanken voor deze samenwerking. Volgend schooljaar gaan we deze lessen zeker voortzetten!

PlekZat!

Vrijdagavond 24 juni was het dan eindelijk zover… het optreden ‘PlekZat!’ van Erato! Maandenlang is er gerepeteerd in de hal van de Bonifatius en dat paste maar net, want iedere week kwamen er zo’n 65 muzikanten repeteren. Onder bezielende leiding van dirigent Thomas Geerts klonken om 20:15 de klanken van Queen en werd het optreden geopend. Vele mooie nummers volgden en de sfeer zat er meteen in. De tent zat goed vol met zo’n 400 man aan publiek. Wij feliciteren Erato met zo’n succesvol optreden en zijn trots dat wij daar een steentje aan bij hebben kunnen dragen. Voor ons is dit waar het om gaat: actief muziek maken, genieten van en met elkaar om daar vervolgens een groot publiek van mee te laten genieten.

Boomwhakalaa!

In samenwerking met Theaterkerk Wadway organiseren wij een muzikaal spektakel, genaamd: ‘Boomwhakalaa!’ Deze interactieve voorstelling zal plaatsvinden op woensdagmiddag 22 mei om 14:30 in Theaterkerk Wadway. De voorstelling is geschikt voor kinderen van groep 3 t/m groep 8 van de scholen uit Opmeer en kost slechts 2,50! Er zijn 100 plaatsen beschikbaar. Reserveren kan via www.theaterkerkwadway.nl of 0229-270525. Reserveer snel, want vol = vol!

Financiële bijdrage Rabobank

Voor het Kindermuziekfeest hebben wij verschillende fondsen aangeschreven om ons financieel te ondersteunen. Op woensdag 3 april j.l. werden de aanjagers uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een bijeenkomst van het Rabobank Coöperatiefonds. Hierbij werden cheques uitgereikt aan allerlei aanwezige organisaties die een aanvraag hadden ingediend. Vooraf wisten wij niet welk bedrag er op onze cheque zou staan. Met een bedrag van €2.500 zijn wij natuurlijk ontzettend blij en weer een stapje dichterbij het Kindermuziekfeest. De programmering is inmiddels zo goed als rond, op iedere workshop die wij graag op deze dag willen neerzetten hebben wij een optie genomen. Als wij het financiële gedeelte helemaal rond hebben, kunnen we de workshops definitief gaan vastleggen. Nu komen de meer praktische zaken aan bod, zoals goede promotie, aankleding, plattegronden, tenten en programma’s. Wij hebben er heel veel zin in!

Voorstelling Jimpy Play

Op zaterdag 6 april organiseerde Jimpy Play een voorstelling aan de hand van het boek ‘Een jaar in een dag’. Het boek is geïnspireerd op de wereldberoemde muziek van Vivaldi: ‘de vier jaargetijden’. Er werd een echt orkest gevormd door een aantal kinderen. Zij speelden met de muziek van Vivaldi mee op instrumenten zoals een trommel, tamboerijn of triangel. Daarnaast is er gedanst op een zomers lied en gezongen over de kou in de winter. Ook kon het publiek genieten van verschillende decorstukken, passend bij de vier seizoenen. Het boek werd tijdens de voorstelling voorgelezen. Voorafgaand aan de voorstelling hadden de kinderen uit het orkest een aantal lessen gehad. Deze lessen werden verzorgd door muziekdocente Lotte Hoebe. Zij begeleidde de kinderen ook gedurende de voorstelling.

Binnenschoolse lessen St. Wulfram

Op de St. Wulfram in Hoogwoud zijn de instrumentale lessen gestart. Kinderen van groep 6, 7 en 8 konden kiezen uit het volgen van 10 dwarsfluit-, trompet-, of djembelessen. Op dinsdag 12 maart hadden zij hun eerste les. De docenten Monique Jansen (dwarsfluit), Thomas Geerts (trompet) en Floris van Tol (djembe) zijn vol enthousiasme begonnen met het geven van de lessen. Deze duren een halfuur per groep en ieder instrument heeft 3 groepen. In iedere groep zitten maximaal 8 kinderen. Een heleboel kinderen die kunnen genieten van muziekonderwijs! Hieronder een impressie van de eerste les.

PlekZat! bij Erato

Op vrijdag 24 mei geeft Erato een concert in de Kermistent in Opmeer. Zij organiseren het project Plekzat! waarbij instrumenten die normaal gesproken niet in het fanfareorkest thuis horen, meespelen met de leden. Inmiddels zijn zij begonnen met de repetities onder leiding van dirigent Thomas Geerts en is het orkest al flink aangevuld. Er spelen onder andere mensen op gitaar, dwarsfluit, trekzak en viool mee. Speciaal voor deze mensen zijn nieuwe arrangementen van de stukken geschreven. Wij zijn heel erg benieuwd naar het resultaat!

Kindermuziekfeest

Zoals u op de website kunt zien, organiseren wij een heleboel muzikale activiteiten voor jong en oud. Hierbij sluiten wij vaak aan bij een andere partij. Denk hierbij aan de scholen, wijksteunpunten, Team Sportservice etc. Wij vonden het leuk zelf iets te organiseren en andere partijen zich bij ons aan te laten sluiten. Wij zijn hiermee begonnen en presenteren u dan ook met trots: HET KINDERMUZIEKFEEST. Dit is een muziekfestival, maar dan speciaal voor kinderen. Omdat wij de kinderen van 0 t/m 12 jaar in de gemeente Opmeer graag een eigen festival wilden geven, zijn wij tot dit concept gekomen. Dit Kindermuziekfeest gaat plaatsvinden zondag 29 september in Aartswoud. Hier kunnen tegen die tijd entreekaartjes voor worden gekocht. Op dit festival kunnen kinderen deelnemen aan allerlei verschillende workshops, voor jong en ouder. Bijvoorbeeld een boomwhacker workshop, Muziek op Schoot workshops, DJ workshop, slagwerk workshop en zangworkshop. Daarnaast staat er een Klankspeeltuin om zelf te experimenteren met geluid of kun je een workshop volgen om zelf een hoorspel te maken. Ook zullen er op deze dag verschillende concerten gegeven worden, bijvoorbeeld in de Classic Express, maar ook door plaatselijke muziekverenigingen. Uiteraard houden wij u van alles op de hoogte via onze nieuwsbrief, Facebook en website! Houd het dus in de gaten!

Djembe workshop Tienerclub de Weere

Op vrijdag 8 februari heeft er bij Tienerclub de Weere een djembe workshop plaatsgevonden. De workshop werd gegeven door slagwerkgroep Drum4Fun. Zij hadden verschillende Afrikaanse trommels meegenomen waar de deelnemers op mochten spelen. Ook was er bijpassende kledij en werd er een wedstrijdje limbo-dansen georganiseerd. Er werden ritmes geoefend, solo’s gegeven en gespeeld door middel van vraag en antwoord. Alle deelnemers waren enthousiast!

Binnenschoolse lessen Bonfatius en ‘t Ruimteschip

Ook op de basisscholen ’t Ruimteschip en de Bonifatius zijn de binnenschoolse lessen weer van start gegaan. De kinderen maken in verschillende groepen kennis met allerlei muziekinstrumenten. Dit doen ze onder leiding van de docenten die aangesloten zijn bij Stichting Muziek Opmeer. Ze spelen onder andere keyboard, gitaar en trompet. Tijdens deze lessen worden de beginselen van het instrument uitgelegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: hoe houd je het instrument vast, hoe krijg je er geluid uit en hoe speel je een paar noten? Als het heel snel gaat, kan er zelfs een liedje gespeeld worden.

Binnenschoolse lessen DDP

Op basisschool de Dubbele Punt in Aartswoud stond de maand januari in het teken van muziek. Alle leerlingen van deze school hebben drie lessen gehad over wereldmuziek. De klassen werden verdeeld in drie groepen: groep 1-2-3, groep 4-5-6 en groep 7-8. Allemaal maakten ze kennis met verschillende muzieksoorten, die over de hele wereld gespeeld worden. Groep 1-2-3 ging vooral aan de slag met het instrument dat iedereen altijd bij zich heeft: de stem. Zij deden dit door middel van de ‘Iedereen heeft een stem!’. Groep 4-5-6 kregen les op de Turkse darbuka onder leiding van slagwerkdocent Floris van Tol en groep 7 en 8 gingen met twee muziekdocenten van slagwerkgroep ‘Bang The Drum’ aan de slag met allerlei verschillende ritmes op slagwerkinstrumenten.

Oudejaarsbijeenkomst SJJO

Op zondag 23 december van 11:00 tot 13:30 was de oudejaarsbijeenkomst in het SJJO. Deze bijeenkomst was bedoeld voor alle alleenstaanden, bijstandsgezinnen en statushouders binnen de gemeente. Bij binnenkomst zagen wij lange, sfeervol gedekte tafels en hoorden we de soundcheck van een aantal van de LEF deelnemers. Tijdens het eten brachten drie jongeren een Nederlandstalig lied ten gehore, onder muzikale leiding van Yvonne Leek en Mirjam Kaijer. De kinderen die zich onder het gezelschap bevonden werden uitgenodigd om na het eten samen met de muzikale jongeren en Mirjam een lied te schrijven. Zij hebben hier samen aan gewerkt en uiteindelijk werd het aan het einde van de bijeenkomst uitgevoerd. Een bijzonder gezellige middag!

Naschoolse kerstkoren

Jingle Bells, Jingle Bells… Wat is er nu leuker dan kerstliedjes zingen? Samen kerstliedjes zingen natuurlijk! Op de Akker, de Bonifatiusschool en ’t Ruimteschip wordt op dit moment hard gewerkt voor de jaarlijkse kerstvieringen. Dit jaar zal er op deze scholen een kerstkoor zingen onder leiding van Lianne Kenter van De Zangfabriek in Lutjewinkel. Er worden leuke en herkenbare liedjes ingestudeerd, maar er wordt ook gewerkt aan wat zangtechnieken, zoals bijvoorbeeld een goede houding en het gebruik van de kopstem. We hebben erg zin in onze optredens!

Muziekles op de Akker

Vanaf begin november zijn de kinderen van basisschool de Akker begonnen met de muzieklessen. Groep 3 en 4 krijgen les van juf Monique op de dwarsfluit, groep 5 van juf Shanice op het keyboard en groep 6 van meester Vincent op de gitaar. Er wordt op school hard geoefend op de verschillende noten, een goede houding en soms zelfs al een paar liedjes. Juf Monique begint de les met een warming up, waarna de kinderen zelf de fluiten mogen pakken en in elkaar zetten. Als de fluit op de goede manier in elkaar is gezet, beginnen ze met de juiste manier van blazen. Zo krijgen alle kinderen geluid uit hun instrument. Het lastigste volgens de kinderen? Dat er zoveel knopjes op de dwarsfluit zitten en dat ‘ie aan de zijkant zit, zodat je niet kunt zien wat je doet. Aan het einde van de les kunnen ze wel al een klein liedje spelen met verschillende noten achter elkaar, dus ze gaan met sprongen vooruit!

Presentatie Muziek op Schoot

Op dinsdag 6 november gingen de kinderen van Kinderopvang Smallsteps op bezoek bij verzorgingshuis Zandhoeve in Spanbroek. Zij hebben vanaf oktober Muziek op Schoot lessen van juf Elma waarin ze zingen, muziek maken en (muzikale) spelletjes doen. Nu mochten ze laten horen wat zij allemaal al geleerd hadden. In het begin was het nog een beetje spannend, maar uiteindelijk was voor zowel de kinderen als de ouderen een geslaagde ochtend. Omdat het zo dicht bij Sint Maarten was, kregen de kinderen aan het einde ook nog iets lekkers van de bewoners mee.

Kinderdorp

In de zomervakantie hebben de activiteiten niet stilgestaan. Zo hebben wij tijdens Kinderdorp een boomwhacker workshop georganiseerd. Deze workshop werd gegeven door Jeannette Welp. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld en kregen allemaal een boomwhacker. Zo ontstond er een waar orkest met alle verschillende klanken en kleuren van de boomwhackers. Ook de begeleiders deden hier enthousiast aan mee. Tijdens het ouderkijkuurtje werden de groepen samengevoegd. Zo konden de 550 kinderen een concert geven. Na afloop konden broertjes en zusjes van de deelnemers de boomwhackers ook uitproberen. Een geslaagde dag!

Seniorendag

Op donderdag 25 oktober werd de Seniorendag in wijksteunpunt ‘de Lindehof’ georganiseerd. Dit jaar was het thema “Muziek en cultuur in je leven”.  Er werden verschillende workshops bezocht, waaronder de workshop ‘darbuka spelen’. Deze werd georganiseerd door Stichting Muziek Opmeer en gegeven door Floris van Tol. Tijdens de workshop werd gebruik gemaakt van taal, waardoor er al snel ritmes ontstonden. Er werd duidelijk het verschil aangegeven tussen de muziek uit Nederland, Afrika en het Midden-Oosten. Ook vertelde Floris een klein stukje muziekgeschiedenis en zo werden de deelnemers meegenomen op een muzikale tijdreis. Er waren veel enthousiaste reacties van begeleiders, deelnemers en Floris. Er werd gelachen en genoten. Al met al een zeer geslaagde dag!

BBQ Hoogwoud

De dorpsraad van Hoogwoud heeft besloten om het buurtbudget (gedeeltelijk) in te zetten bij de buurt BBQ. Zij nodigden de percussiegroep Percossa uit om een slagwerk workshop voor hen te organiseren. Op 25 augustus hebben ongeveer 40 deelnemers (jong en ouder) een uur lang muziek met elkaar gemaakt op allerlei verschillende manieren. Zo maakten ze gebruik van het eigen lichaam, maar ook van rode tonnen waarop ze met stokken ritmes konden maken. Iedereen heeft ontzettend kunnen genieten van deze muzikale activiteit. Vooral nadat bleek dat alle ritmes bij elkaar een perfect ritmisch lied vormden. Voor het nieuwe schooljaar is er voor alle dorpskernen weer een nieuw budget gereserveerd, dus er is voldoende ruimte voor nieuwe initiatieven! Mocht u zelf een goed idee hebben, twijfel niet en mail het naar: aanjagersmuziekopmeer@gmail.com. Wij nemen dan contact met u op om te kijken hoe we u kunnen helpen bij het realiseren van het plan.