Activiteiten

Op deze pagina zullen wij maandelijks een kort verslag uitbrengen van alle activiteiten die hebben plaatsgevonden of van start zijn gegaan. Het archief van voorgaande jaren kunt u onderaan de website vinden.

Online Muziekquiz #2

30 januari ’21 is het weer zover, na het grootte succes van de eerste editie gaan we er weer vol voor. Ben je tussen 10 en 18 jaar? Schrijf je snel in en speel mee.    

Uitreiking bokaal ’Méér Muziek in de Klas’

  Wat een feest! In (digitale) aanwezigheid van Koningin Máxima heeft Stichting Muziek Opmeer de bokaal van ‘Méér Muziek in de Klas’ in ontvangst genomen. De stichting heeft deze bokaal ontvangen voor de wijze waarop het muziekonderwijs in de gemeente Opmeer opnieuw vorm heeft gekregen. Landelijk wordt deze aanpak gezien als een praktijkvoorbeeld voor het op een brede en innovatieve wijze aanbieden van muziekeducatie. Reden voor de wethouders Tesselaar en Wiersma-de Faria om de stichting Muziek Opmeer in het zonnetje te zetten! Op de foto staan: wethouders Robert Tesselaar en Rabella Wiersma – De Faria, Stéphanie Burgerhout, Petra Borst en Glenn Liebaut. [Foto: Nancy Holderbeke]

Ontwikkelingen rondom Corona

Ook wij hebben vanzelfsprekend te maken met de gevolgen van alle maatregelen om de Coronacrisis tegen te gaan. Normaal vindt u op deze pagina verslagen van binnenschoolse muzieklessen op allerlei scholen, foto’s van presentaties van leerlingen op verschillende instrumenten, een aankondiging van de activiteiten in de Kindermuziekweek en activiteiten in het sociaal domein. Dit alles, en meer, stond op onze planning voordat de maatregelen van de regering bekend werden gemaakt. De laatste weken hebben voor ons voornamelijk in het teken gestaan van het annuleren van activiteiten en het contact zoeken en afspraken maken met docenten, scholen, kinderdagverblijven en andere partners. Natuurlijk is dit niet wat wij voor ogen hadden voor de komende maanden, maar ook wij nemen de gezondheid en veiligheid van onze samenwerkingspartners en deelnemers zeer serieus. Daarom doen wij momenteel wat nodig is. Wij willen van deze gelegenheid gebruik maken om iedere lezer veel gezondheid toe te wensen. Voor nu kunnen wij alleen maar uitkijken naar een gelegenheid waarin wij jullie weer kunnen treffen. Of dat nu in de scholen, op het kinderdagverblijf, in het wijksteunpunt of een andere activiteit in het dorp is: wij hopen jullie snel in goede gezondheid weer te zien en er samen een feestje van te maken!

Makey-Makey workshop Gabberweek

Ook dit jaar hebben wij in de Gabberweek weer een leuke workshop aangeboden. Dit keer was het op vrijdag 21 februari van 13:30 tot 15:00 de beurt aan de Makey-Makey. Dit is een apparaat die je de kans biedt om muziek te maken zonder instrumenten, bijvoorbeeld drummen zonder drumstel. Het apparaat werd aangesloten op een computer, de verschillende onderdelen werden vastgeplakt met klei en vervolgens zorgde workshopleider Shanice ervoor dat er (samen) muziek werd gemaakt. En dit klonk als een echt drumstel waar echte ritmes uitkwamen! Deze workshop sloot goed aan bij het DigiLab van de bibliotheek, dus werd ook op deze locatie gegeven. Op de foto ziet het er ingewikkeld uit, met allerlei draadjes, maar in het echt was het hartstikke leuk en ging het heel gemakkelijk! Alle deelnemers gingen al snel muzikaal aan de slag en vonden het heel leerzaam. Zo zie je maar dat muziek maken lang niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn en je snel tot een goed klinkend resultaat kunt komen. Wij onthouden de Makey-Makey zeker voor een volgende keer en zien een vervolg zitten. Hou ons dus in de gaten!

Cheque gemeenschapsveiling Opmeer

Jaarlijks steunt de Gemeenschapsveiling Opmeer een sociaal-cultureel doel in de gemeenschap met een gift. Dit jaar werd Stichting Muziek Opmeer uitgekozen als doel en konden wij een cheque van €1.000 dankbaar in ontvangst nemen. Van dit geld kunnen wij weer nieuwe instrumenten kopen en ons instrumentarium hiermee nog verder uitbreiden, zodat zoveel mogelijk kinderen uit de gemeente onder schooltijd instrumentale lessen kunnen krijgen op verschillende muziekinstrumenten. Inmiddels hebben wij al een breed scala van bekende en onbekendere instrumenten in ons bezit, denk aan: gitaren, ukeleles, altsaxofoons, trombones, trompetten, dwarsfluiten, violen, hoorns en nog veel meer! Deze worden in bruikleen gegeven aan de scholen, waarna zij ermee aan de slag kunnen gaan. Zo maken kinderen van alle 7 basisscholen in de gemeente in schooljaar 2019/2020 (weer) kennis met allerlei verschillende instrumentgroepen (koperen en houten blaasinstrumenten, toetsinstrumenten, snaarinstrumenten, strijkinstrumenten en slagwerk). De lessen worden gegeven in groepjes van 8 kinderen, onder leiding van een muziekdocent. (foto: Nancy Holderbeke)

Start binnenschoolse lessen

Op de basisscholen Bonifatius, Ruimteschip en de Adelaar zijn de eerste binnenschoolse muzieklessen weer gestart. Op de Adelaar zijn dit de AMV (Algemene Muzikale Vorming) lessen in groep 1-2-3. Iedere groep krijgt een halfuur les, gedurende 6 weken. De lessen worden gegeven door Claudia Veenstra. Op de Bonifatius zijn de lessen keyboard, trompet, saxofoon, gitaar en slagwerk gestart in verschillende groepen en op ’t Ruimteschip de lessen slagwerk en gitaar. Zo zijn er in januari alweer veel kinderen van verschillende scholen die kennismaken met allerlei verschillende instrumenten. In de maanden die volgen dit schooljaar, volgen ook de rest van de scholen/groepen met hun muzieklessen.

Liedjestovenaar op de scholen

Alle 50 kinderen uit groep 3 van basisschool de Bonifatius en ’t Ruimteschip kennen de letters van het alfabet en dat vroeg natuurlijk om een groots letterfeest! Niemand minder dan de Liedjestovenaar kwam dit in de gymzaal met hen vieren, samen met haar gastmuzikanten. Er kwamen allerlei soorten van het alfabet voorbij, zoals het muziekalfabet en het dierenalfabet. Natuurlijk mochten de kinderen ook schrijven, op een heel groot wit papier. Daarnaast werd er gezongen en gedanst. Het werd een gezellig feest vol letters, zingen en piano en –vioolklanken.

LEF 60+

Op donderdagavond 12 december zag Theaterkerk ‘t Kerkhuys er weer sfeervol uit. Van alle kanten kwamen de auto’s aanrijden en binnen een mum van tijd stond het hele parkeerterrein bomvol. Liesbeth Groenewoud, Loes Kaag, Elska Maas, Piet Kraakman, Tonnes Groot, Willem Groenewoud, Marjan Kamp en Arjan Bosse betraden één voor één het podium en trakteerden het publiek op een vertolking van een Nederlandstalig lied. De humoristische presentatie van Bert Hemrika maakte het geheel compleet. Het publiek werd heen en weer gegooid van vrolijkheid naar verdriet en van saamhorigheid naar eenzaamheid. De deelnemers zaten vol energie en goede moed om hun verhalen te vertellen. Al met al een prachtige avond, waarvoor wij in het bijzonder coach Mirjam Kaijer en pianist Erik Lensink willen bedanken. Na deze succesvolle eerste editie, bleek er meteen veel vraag naar een tweede concert. Deze voorstelling zal plaatsvinden op zondag 9 februari, eveneens in ’t Kerkhuys in Spanbroek. Wij kijken nu al uit naar dit (nu al uitverkochte!) tweede concert en wensen de deelnemers weer veel succes.

Kerst vol Muziek – Lindehof

In de Lindehof organiseerden wij het evenement Kerst vol Muziek. De deelnemers konden eerst een zangworkshop volgen van Marcella Kaag en vervolgens een DJ workshop. Dit alles vond plaats in de Lindehof. Beide workshops waren een succes en zeker voor herhaling vatbaar. De winnaars van de kerstquiz gingen naar huis met een theaterbon om zelf een muziekvoorstelling bij te wonen! Al met al een geslaagde middag.

Wensboom SJJO

Heeft u de wensboom in december ook zien staan op het plein in Spanbroek? Dan heeft u wellicht een mooie wens opgehangen voor een ander of genoten van de verschillende optredens! Wij bedanken het Avantikoor, Amber, Mirjam&Erik en Muziekvereniging Erato voor hun muzikale bijdrage.

Vooraankonding: LEF 60+

Out of the box, genieten en mooie nummers vertolken. Dit zijn een paar steekwoorden uit Project LEF 60+, geïnitieerd door de Aanjagers van Stichting Muziek Opmeer. ‘De mindset in dit project is minstens zo belangrijk als het zingen zelf’, zegt coach en organisator Mirjam Kaijer. ‘Alhoewel ik nu al kan vertellen dat de 12e december een avond wordt waar veel mensen ongelooflijk van gaan genieten. Een avond waar 8 deelnemers, ieder twee Nederlandstalige nummers ten tonele brengen, onder de bezielde begeleiding van pianist Eric Lensink. Het geheel zal aan elkaar worden gepraat op humoristische wijze door Bert Hemrika. De liedjes die gezongen worden zijn divers: grappig, beschouwend en soms ontroerend. Iedere deelnemer legt uit waarom ze gekozen hebben voor hun lied: indrukwekkende en mooie verhalen.’ De deelnemers van dit project zijn: Liesbeth Groenewoud, Loes Kaag, Elza Maas, Piet Kraakman, Wim Groeneveld, Ton Groot, Marjan Kamp en Arjan Bossen. Het optreden vindt plaats in het prachtige sfeervolle Muziektheater ’t Kerkhuys in Spanbroek op 12 december om 20:00. Entree slechts €7,50. Voor kinderen onder de 12 jaar is het gratis. Reserveren kan via www.kerkhuys.nl.

Presentatie Smallsteps bij Zandhove

Vrijdag 8 november hebben de kinderen die Muziek op Schoot lessen krijgen bij Smallsteps een optreden verzorgd voor de ouderen in Zandhove te Spanbroek. Dit natuurlijk in de aanloop naar Sintmaarten. De ouderen werden getrakteerd op veel leuke liedjes, muziek waarop gedanst kon worden en de kinderen lieten verschillende muziekinstrumenten horen. Dit alles onder leiding van muziekdocente Elma Nowak en natuurlijk de begeleiders van Smallsteps. Zowel de ouderen als de kinderen hebben het enorm naar hun zin gehad, iedereen ging blij weer naar huis!

Muziek op Schoot lessen Jimpy Play

Bij Jimpy Play Peuteropvang hebben de kinderen de afgelopen weken mogen genieten van de Muziek Op Schoot-lessen. Deze lessen werden gegeven door Lotte Hoebe. Er werden onder andere liedjes gezongen, instrumenten bespeeld én er werd veel bewogen. Op de foto’s te zien hadden de kinderen (én Lotte) er reuze veel plezier in!

Vooraankondiging: Kerst vol Muziek

Op zaterdag 21 december organiseren Stichting Muziek Opmeer en Wijksteunpunt de Lindehof ‘Kerst vol Muziek’. Deze middag vindt plaats in de Lindehof en is een activiteit voor jong en oud! Gedurende de middag worden er verschillende workshops aangeboden met als thema ‘kerst’. Zo kan er worden deelgenomen aan een DJ workshop en/of een zangworkshop. Beide workshops worden twee keer gegeven. Het programma ziet er als volgt uit: 12:30 – 13:30     workshopronde 1 13:30 – 14:15     koffieconcert 14:15 – 15:15     workshopronde 2 15:15 – 16:00     kerstquiz (met verschillende mooie prijzen!) De deelname is geheel gratis. Vooraf aanmelden is wel vereist. Dit kan via: delindehof@quicknet.nl of 0226 – 35 91 23. Tip: deze dag is zeer geschikt voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen!

Vooraankondiging: LEF 60+

Vorig jaar hebben we een evenement georganiseerd waarbij 8 tieners gecoacht werden bij het zingen van een Nederlandstalig lied voor publiek, genaamd LEF. Dit resulteerde in een succesvol optreden in het Kerkhuys. Dit jaar willen wij dit evenement graag herhalen, maar in een ander jasje. We hebben ditmaal 8 deelnemers van 60 jaar en ouder die gecoacht worden door Mirjam Kaijer en Erik Lensink. Ook dit keer zullen de deelnemers het podium betreden en wel op 12 december 2019 v.a. 20:00 in het Kerkhuys te Spanbroek. Tot dan?! Foto is van LEF vorig jaar.

Daar zit muziek in!

De Bonifatius in Spanbroek sloot de eerste periode van het schooljaar af met een muzikaal spektakel op vrijdag 18 oktober. Speciaal voor deze dag werd Drum4Fun uitgenodigd. Alle kinderen van groep 1 t/m 8 kregen gedurende de dag een workshop aangeboden, waarna zij ’s middags gezamenlijk een spetterende voorstelling gaven aan hun ouders en andere leerlingen. Hierbij werden slagwerkinstrumenten, zang en dans op feestelijke wijze met elkaar gecombineerd. Dit alles in een prachtig aangeklede gymzaal. Het was een groot succes!

Kindermuziekfeest

Wat een feest! Op zondag 29 september was het eindelijk tijd voor het Kindermuziekfeest. Het weer zat ons niet mee, maar het leek de bezoekers niet te deren. Er was ontzettend veel te doen. Mixen bij de DJ workshop, verwonderen in de Classic Express, lachen bij het Hoorspelhotel, swingen tijdens de Silent Disco, meezingen met de Liedjestovenaar, bewegen bij Zee, luisteren naar het Woonwagensprookje en dansen bij Muzikale Peuterpret. Dit, en nog veel meer, heeft deze dag tot een groot succes gemaakt. We willen al onze bezoekers, workshopleiders, vrijwilligers en locatie-eigenaren enorm bedanken. Wat een onvergetelijke eerste editie! We kijken nu al uit naar een volgende keer!

Kindermuziekfeest

De zomervakantie is weer voorbij. Dat betekent dat er weer gewerkt gaat worden. Voor de aanjagers van Stichting Muziek Opmeer, alle vrijwilligers en andere betrokkenen is het tijd voor de laatste puntjes op de i voor de organisatie van het Kindermuziekfeest. Dit festival voor kinderen van 0 t/m 12 jaar uit de gemeente Opmeer zal op 29 september van 11:00 tot 15:00 in Aartswoud gaan plaatsvinden. Er zullen veel concerten en workshops worden gegeven. In de komende weken kunnen alle kinderen op de basisscholen en kinderdagopvangorganisaties in Opmeer een uitgebreide folder verwachten, met een uitgebreide programma omschrijving. Tickets kunnen via de button ‘Kindermuziekfeest’ op deze website gekocht worden voor €7,50 per stuk (voor 1 kind, inclusief 2 begeleiders). We hopen jullie allemaal te zien!

Kinderdorp

Op woensdag 21 augustus hadden alle deelnemers van Kinderdorp 2019 even pauze van het timmeren. Joey en Rens van SpijkerBoer Percussion Workshops waren namelijk op het terrein! Zij gaven aan alle kinderen een workshop ‘bodypercussie’. Hierbij gebruikten zij helemaal geen instrumenten, maar maakten toch te gekke muziek. Door hun lichaam te gebruiken, te stampen en te klappen wisten zij een beat te creeëren. Het was een ontzettend leuk feestje en een mooie afwisseling!