Nieuws en Agenda

Op deze pagina vindt u onze maandelijkse nieuwsbrief zodat u op de hoogte blijft van alle muzikale activiteiten binnen de gemeente. Wil je een overzicht van alle muzikale en culturele activiteiten? Bekijk dan de agenda van www.OpmeerLeeft.nl

Ook nieuws over activiteiten die Stichting Muziek Opmeer ondersteunt is op deze pagina te vinden.

 

Klik hier voor het archief van de afgelopen jaren.

Tweede Pinksterdag, 20 mei: Kindermiddag bij Museumboerderij Hoogwoud

Op maandag 20 mei, tweede Pinksterdag organiseerde Museumboerderij West-Frisia een kindermiddag, waar ook grote mensen bij aanwezig mochten zijn. Er was deze middag van alles te doen en te beleven: spelletjes van vroeger, zoals steltlopen, een knikkerbaan en meer van zuks zoals schminken, verkleden, koekjes versieren, stenen beschilderen, koordjes vlechten enz. Muziek Opmeer heeft er voor gezorgd dat je op een djembé-trommel kon leren spelen samen met Floris van Tol. De organisatie schrijft hier het volgende over: “Wat hadden we een fantastisch leuke kindermiddag op Tweede Pinksterdag bij onze museumboerderij aan de Koningspade. En wat een enthousiasme bij de workshop djembé spelen. Kleine en grote mensen hebben ervan genoten. Bedankt Floris van Tol en Muziek Opmeer dat jullie dit mogelijk gemaakt hebben.”  

26 mei: PlekZat! Erato in Kermistent Opmeer

Erato organiseert ‘PlekZat!’ in de Kermistent. PlekZat! heeft een aantal kenmerken. Een groot orkest begeleidt Opmeerse zangers en zangeressen in een spetterende muziekmiddag. Het grote orkest heeft als basis het fanfare-orkest van Erato. Het orkest wordt uitgebreid met een combo (piano, drums, elektrische gitaar, basgitaar) en gastspelers: oud-leden die de draad (voor een keer) willen oppakken, inwoners van Erato die bij een ander orkest spelen of nog nooit in een orkest hebben gespeeld en dat wel eens willen en vrienden van Erato uit de omtrek. De solisten die optreden zijn dit jaar: Marianne Koelemeijer, Outlined Vocals, Lucas Taams, Fons Veeken en Cindy Willems. Dirigent / muzikaal leider Thomas Geerts heeft voor iedere artiest 2 nummers op maat gearrangeerd naar de stem van de solist en de mogelijkheden van het orkest. Samen met 4 eigen nummers door het orkest levert dit een gevarieerde muziekmiddag op. PlekZat! wordt ook mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Muziek Opmeer. Kaarten à € 15 reserveren via erato.kaartverkoop@gmail.com

Muzikale voorstelling ‘De laatste rit’ Stichting Uit de Klei

Ieder jaar maakt Stichting Uit de Klei in het kader van ‘Na de Dam’ een theatervoorstelling met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar stond het leven centraal van drie inwoners van Hoogwoud die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Hun namen staan op het monument: burgemeester Dirk Hoogenboom, mej. Afie Breed en Cees Commandeur. 9 jongeren maakten de voorstelling onder regie van Jeroen Waas. Op Facebook schrijft burgemeester Van den Hengel zijn recensie: “Het was een indrukwekkende voorstelling waarin je de spanning, het dagelijks leven en de dilemma’s in de Tweede Wereldoorlog in Hoogwoud voelde. Geweldig hoe iets, wat bijna 80 jaar geleden heeft plaatsgevonden, hedendaags wordt verbeeld met zelf gecomponeerde muziek. Na afloop bleek dat ik niet de enige was die af en toe kippenvel had. Knap hoe de jongeren het script na drie dagen oefenen neerzetten.” De voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Muziek Opmeer.

13 juli: Kids in Concert

Zaterdagmiddag 13 juli, 13.00 uur, sluiten we het muzikale seizoen af met ‘Kids in Concert’. Met dit project wil Muziek Opmeer de muziekverenigingen koppelen aan enthousiaste leerlingen en wil zij leerlingen laten ervaren hoe leuk is om (ook) in en met een orkest te spelen. De eerste editie van ‘Kids in Concert’ vindt plaats in een samenwerking met fanfare Crescendo – De Weere. Dirigent Bart Koning zal van 2 nummers arrangementen schrijven voor de leerlingen die zich hebben aangemeld om mee te doen. Dit zijn leerlingen uit de kortingsregeling (de buitenschoolse lessen) en uit het verlengde naschoolse aanbod. Zij zullen de muziek met hun docent instuderen en na een generale repetitie met het orkest op zaterdag 13 juli uitvoeren. Locatie van dit evenement: schoolplein Petrus Canisius.

Nieuwsbrief mei 2024

De nieuwsbrief van Stichting Muziek Opmeer geeft verslag van de stand van zaken met betrekking tot (geplande) activiteiten, de vordering van de muziekeducatie en de verdere ontwikkeling van de stichting. Klik hier voor de nieuwsbrief van Stichting Muziek Opmeer mei 2024.  

Masterplay ConZelo

Op zaterdag 2 maart vond in de mooie hervormde kerk te Hoogwoud een play-in, genaamd Masterplay, met 29 accordeonisten plaats. Deze Masterplay op ‘niveau’ werd georganiseerd door accordeonkwintet Vijfkwarts en accordeonvereniging Con Zelo uit Hoogwoud. Vanaf 10.00 uur kwamen accordeonisten uit het gehele land naar Hoogwoud om de thuis ingestudeerde accordeonwerken o.l.v. Christa Groeneveld te finetunen in 3 repetities. ’s Middags gaf Vincent van Amsterdam een leerzame Masterclass. Na een hele dag repeteren kon er ’s avonds een Masterplayconcert gegeven worden o.l.v. Christa Groeneveld. Ook was er een succesvol optreden van Vincent van Amsterdam, een virtuoos op accordeongebied. Een volle kerk genoot van prachtige accordeonmuziek. Het was een enorm succes. Dit concert kwam mede tot stand door de inzet van vrijwilligers en sponsoring van   verschillende bedrijven en Stichting Muziek Opmeer.

Nieuwsbrief april 2024

De nieuwsbrief van Stichting Muziek Opmeer geeft verslag van de stand van zaken met betrekking tot (geplande) activiteiten, de vordering van de muziekeducatie en de verdere ontwikkeling van de stichting. Klik hier voor de nieuwsbrief van Stichting Muziek Opmeer april 2024.  

Nieuwsbrief maart 2024

De nieuwsbrief van Stichting Muziek Opmeer geeft verslag van de stand van zaken met betrekking tot (geplande) activiteiten, de vordering van de muziekeducatie en de verdere ontwikkeling van de stichting. Klik hier voor de nieuwsbrief van Stichting Muziek Opmeer maart 2024.  

Nieuwsbrief februari 2024

De nieuwsbrief van Stichting Muziek Opmeer geeft verslag van de stand van zaken met betrekking tot (geplande) activiteiten, de vordering van de muziekeducatie en de verdere ontwikkeling van de stichting. Klik hier voor de nieuwsbrief van Stichting Muziek Opmeer februari 2024.  

Uitreiking bokaal ’Méér Muziek in de Klas’

  Wat een feest! In (digitale) aanwezigheid van Koningin Máxima heeft Stichting Muziek Opmeer de bokaal van ‘Méér Muziek in de Klas’ in ontvangst genomen. De stichting heeft deze bokaal ontvangen voor de wijze waarop het muziekonderwijs in de gemeente Opmeer opnieuw vorm heeft gekregen. Landelijk wordt deze aanpak gezien als een praktijkvoorbeeld voor het op een brede en innovatieve wijze aanbieden van muziekeducatie. Reden voor de wethouders Tesselaar en Wiersma-de Faria om de stichting Muziek Opmeer in het zonnetje te zetten! Op de foto staan: wethouders Robert Tesselaar en Rabella Wiersma – De Faria, Stéphanie Burgerhout, Petra Borst en Glenn Liebaut. [Foto: Nancy Holderbeke]

‘Good practice’ handboek Méér Muziek in de Klas Opmeer

In september 2017 koos gemeente Opmeer een nieuwe aanpak voor muziekeducatie met de oprichting van de stichting Muziek Opmeer. Hierbij staat de gemeente op afstand en is de lokale gemeenschap aan zet. Dat moet leiden tot een duurzaam systeem, onder andere op en rondom de scholen, waarbij álle kinderen tot 15 jaar in de gemeente in eerste instantie kennis kunnen maken met muziek, en ermee door kunnen gaan als zij dat willen. De stichting richt zich daarnaast op de toegankelijkheid van muziek voor de doelgroep 0 tot 100 jaar. We zijn nu twee jaar verder. Hoe pakt deze nieuwe werkwijze uit voor Opmeer? We spreken met Meike Wilms (rechts) en Stéphanie Burgerhout (links), beide muziekaanjagers van stichting Muziek Opmeer. Lees hier het ‘Good practice’ handboek Méér Muziek in de Klas Opmeer